Art deco sisustus

ART DECO sisustustyyli

Tervetuloa hyppäämään 1920-luvun upeaan sisustusmaailmaan! Art deco on ainutlaatuinen tyyli täynnä luksusta, upeita kuvioita ja tyylikkäitä materiaaleja, joka on noussut uudestaan suosituksi sisustustyyliksi. Tässä artikkelissa hyppäämme art decon ominaispiirteisiin, mutta katsotaan ensin sen historiaa.

Art deco tyllisuuntauksen historiaa

Art Deco, jota kutsutaan myös moderniksi tyyliksi, on arkkitehtuurin, sisustussuunnittelu ja designin liike, joka syntyi 1920-luvulla ja kehittyi etenkin Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa päätyylisuuntaukseksi 1930-luvun aikana. Sen nimi on johdettu Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes -näyttelystä, joka pidettiin Pariisissa vuonna 1925, jossa tyyli esiteltiin ensimmäisen kerran. Art Decon -tyylisiin luomuksiin kuului sekä yksilöllisesti valmistettuja luksustavaroita että massatuotettuja elementtejä, joissa molemmissa tapauksissa tarkoituksena oli kuitenkin luoda tyylikästä ja ei-perinteistä eleganssia, joka symboloi vaurautta ja hienostuneisuutta. Art deco -tyyliä ei esiintynyt ainoastaan arkkitehtuurissa ja sisustuksessa vaan se näkyi myös muilla taiteenaloilla, kuten julisteissa, koruissa, tekstiileissä ja muodissa.

Suurin osa tunnetuimmista Art Deco -muotoilijoista ja arkkitehdeistä suunnitteli yksilöllisesti valmistettuja tuotteita rakennuksia. Heihin kuuluivat muun muassa huonekalusuunnittelijat Jacques Ruhlmann ja Maurice Dufrène, suomalainen arkkitehti Eliel Saarinen ja kuvanveistäjä Chiparus. William Van Alenin suunnittelema Chrysler Building ja Shreve, Lamb & Harmonin suunnittelema Empire State Building ovat Art Decon monumentaalisimpia rakennuksia. 1930-luvulla tyyli valtasi South Beachin Miamissa, luoden alueen, joka tunnetaan Art Deco kaupunginosana.

chrysler building art deco
Chrysler Building
Art Deco kaupunginosana Miamissa

Tyylin ominaispiirteet

Tyylille ominaisia piirteitä ovat yksinkertaiset, selkeät muodot, geometrinen kuvankieli, vahvat värit ja ylelliset materiaalit. Ylellisiin materiaaleihin kuului usein luonnonmateriaaleja kuten jade, hopea, norsunluu, obsidiaani, kromi ja vuorikristalli sekä keinotekoisia aineita kuten muoveja, erityisesti bakeliittia; vit-lasia; ja rautabetonia. Vaikka Art Deco -esineitä valmistettiin harvoin massatuotantona, tyylin ominaispiirteet heijastivat ihailua nykyaikaisuudesta ja koneellisesti valmistettujen esineiden luontaisista suunnitteluominaisuuksista kuten yksinkertaisuus, symmetria ja elementtien toisto.

Art Deco -tyylisuuntauksen ominaisia värejä ja muotoja kuvassa.

Art Deco sai vaikutteita muun muassa art noveausta, jugendista ja bauhausista. Koristeideat tulivat Amerikan intiaanien, egyptiläisten ja varhaisklassisista lähteistä sekä luonnosta. Tyypillisiä aiheita olivat alastomat naishahmot, eläimet, kasvien lehdet ja auringonsäteet.

Art Deco kodin sisustuksessa

Art decon tuominen omaan sisustukseen vaatii rohkeutta, joten värejä ja rohkeita kuviota ei saa pelätä! Voit myös tuoda muutamia yksityiskohtia sinne tänne sisustukseesi, esimerkiksi kauniin art deco -nojatuolin ja valaisimen sekä muutaman koriste-esineen, jotka sitovat sisustuksen yhtenäiseksi.

Art deco -tyylinen makuuhuone.

Muotokieli ja aiheet art decossa

Kuten aiemmin mainittu, geometriset, lineaariset ja kulmikkaat muodot kuuluvat art decoon. Kun etsit art deco -tyylisiä huonekaluja ja sisustuselementtejä, etsi useita säännöllisesti esiintyviä aiheita, kuten:

 • Puolisuunnikkaan muotoiset muodot
 • Siksak-kuviot
 • Chevron-kuviot
 • Porrastetut muodot
 • Pitkät ja leveät kaaret
 • Auringonsäde-kuviot
 • Kolmiot
 • Rosoiset ja terävät reunat
 • Tyylitellyt eläimet
 • Aistilliset, joskus abstraktit alastomat naiset

Yleisimmät materiaalit

Art deco on rohkeaa ja eläväistä, joka tulee esille myös materiaaleissa. Uusia materiaaleja otetiin käyttöön, kuten ruostumatonta terästä, alumiinia sekä muovia, lakattua ja upotuskoristeltua puuta, sekä eksoottisia elementtejä, kuten seepran ja hain nahkaa. Art deco -kaudella käytettyjä materiaaleja olivat:

 • Laadukkaat verhoilukankaat kuten sametti, hain ja seepran nahka
 • Kiillotettu ja kiiltävä kromi- tai messinki
 • Huonekaluissa ruostumaton teräs, peili, kromi, lasi ja lakkapinta
 • Kalliit materiaalit kalusteissa ja muissa elementeissä, kuten eebenpuu, seeprapuu ja marmori.
Art deco -tyylinen ruokailutila, jossa vihreät samettiset tuolit.

Värit

Art decon värit ovat huomiota herättäviä ja rohkeita. Värit yhdistetään usein kiiltävän hopean, kromin tai mustan kanssa

 • Aikakauden suosituimmat värit olivat kirkkaat ja syvät keltaiset, punaiset, vihreät, siniset ja pinkit.
 • Pehmeämpiä värejä käytettiin myös kuten kermat ja beigen värejä. Näitä värejä käytettiin yleensä olohuoneissa, ruokailuhuoneissa ja makuuhuoneissa.
Art deco -tyylinen olohuone, jossa pinkit seinät ja tummansininen nojatuoli.

Huonekalut

Art deco -huonekalut ovat mittakaavaltaan suuria, virtaviivaisia eikä niissä ole ylimääräisiä koristeita kuten röyhelöitä tai monimutkaisia yksityiskohtia. Suuret senkit, vaatekaapit ja isot tuolit ovat tyypillisiä. Materiaalit ovat yleensä eksoottista puuta, kromia ja peilipaloja. Hohtavan vaikutelman luomiseksi huonekalut ovat yleensä lakattuja tai kiillotettua puuta ja metallia tai niissä on kiiltävä maali.

Kankaat

Art deco verhoilukankaat sisältävät yleensä samettia ja nahkaa. Kukkakuvat ja ruutukuviot eivät kuuluu art decoon vaan tyyliin kuuluvat kankaat, jotka ovat yksivärisiä ja joissa on geometrisia kuvioita.

Valaisimet

Myös aikakauden valaisimet tunnetaan geometrisista ja symmetrisistä kuvioistaan. Art deco -tyylisillä valaisimilla saa heti 20-luvun tunnelmaa kodin sisustukseen. Art deco -valaisimissa on enemmän yksityiskohtia kuin muissa elementeissä, ja niiden ominaispiirteitä ovat puhtaat, aerodynaamiset ja modernit linjat. Tyylille ominaista on varjostimet, jotka on valmistettu etsatusta lasista tai kromista porrastetuilla tai pitkänomaisilla muodoilla, jotka kuvaavat pilvenpiirtäjiä. Yleistä art deco -tyylissä on Tiffany-tyyppinen lasi.

 

Lattiat

Tyypillset lattiamateriaalit art deco -sisustuksessa ovat Linoleumlattia sekä lakattu lattia, mutta myös kiillotettu parketti. Lattioissa käytettiin rohkeita geometrisia kuvioita. Art deco -tyyliset lattiat on usein päällystetty suurilla matoilla, josta löydät myös vahvat geometriset kuviot.

Art deco elementtejä omaan kotiin

Art deco on upea sisustustyyli, josta voi ottaa ideoita oman kodin sisustukseen. Tässä parhaat palat, joita voit hyödyntää omassa sisustuksessa:

 1. Rohkeat geometriset kuviot. Tuo sisustukseen rohkeita geometrisia kuvioita esimerkiksi tapetin ja mattojen avulla. Art deco -tyylisillä tyynyillä tuot myös ihanaa ilmettä kotiisi.
 2. Ylelliset materiaalit kuten sametti, messinki, peili ja lasi. Esimerkiksi samettinen sohva tai nojatuoli näyttävällä värillä saa katseen puoleensa, joka olohuoneen art deco -elementtinä toimii mainiosti. Käytä sisustuksessa myös esimerkiksi messinkisiä yksityiskohtia, kuten messinkivalaisimia.
 3. Valitse rohkeat värit. Käytä aikakauden suosittuja värejä rohkeasti. Valitse itselle mieluisimmat värit näistä: kirkkaat ja syvät keltaiset, punaiset, vihreät, siniset ja pinkit. Sisustuksen väriä voi pehmentää kerman ja beigen väreillä. Katso tästä väriopas 60-30-10 -sääntö. Olisiko art deco sopiva sinun sisustukseesi

Rohkeutta se ainakin vaatii, mutta tällä tyylillä saat vieraiden leuat loksahtamaan!