Sisustussuunnittelussa erilaiset muodot ovat tärkeässä osassa, koska niillä on vaikutusta siihen, miten havaitsemme tilan. Olin kiinnostunut selvittämään, kuinka eri muodot – kaarevat ja kulmikkaat – saavat meidät tuntemaan. Sisätiloissa luomme kontrastia todennäköisesti useimmiten eri väreillä, mutta harvoin mietimme, kuinka voisimme käyttää erilaisia muotoja sisustuksessa ja mitä tuntemuksia ne herättävät.
Monesti mainitaan, että pystysuorat viivat tekevät huoneesta korkeamman ja tilavamman tuntuisen. Sitä vastoin vaakasuorat viivat saavat tilan tuntumaan leveämmältä, levolliselta ja rauhalliselta. Kaarevat viivat tuovat pehmeyden tunnetta, kun taas diagonaaliset viivat tuovat tilaan liikettä. Mielestäni geometristen ja suoraviivaisten muotojen sekoittaminen kaareviin ja pyöreisiin muotoihin antaa visuaalista mielenkiintoa huoneeseen. Sukelletaan kuitenkin aiheeseen liittyviin tutkimuksiin ja katsotaan mitä niissä sanotaan.
Löysin tutkimuksen, jossa testattiin mitä emotionaalisia reaktioita osallistujat saivat, kun heille näytettiin kuvia eri lailla sisustetuista huoneista. Osallistujille näytettiin kuvia huoneista, jotka olivat sisustettu joko kaarevilla huonekaluilla tai suoraviivaisilla huonekaluilla (kuva 1). Tutkimuksen mukaan, kaarevat muodot saivat osallistujat tuntemaan vahvempia nautinnon tunteita kuin suoraviivaiset muodot. Pehmeät muodot herättivät tunteita rentoutumisesta, rauhasta ja rauhallisuudesta. Osallistujat kertoivat myös, että he viettäisivät todennäköisesti enemmän aikaa tilassa, jossa oli pehmeästi muotoillut huonekalut kuin niissä, joissa huonekaluissa oli suoraviivaiset linjat. Tutkimuksen mukaan pehmeät, kaarevat muodot edistäisivät hyvinvointia, rentoutumista ja rauhaa. [1]
Muutkin tutkimukset ovat osoittaneet, että kaarevat linjat sisustuksessa edistävät harmonian, ilon ja mukavuuden tunteita. [2] [3] Kaarevat muodot yhdistetään luontoon ja ihmisen kehoon, jota pidetään houkuttelevana. [4] Arkkitehtuurissa käytetyt kaarevat ja pehmeät muodot voivat antaa turvallisuuden ja yksityisyyden tunteita. [5]
Olen huomannut, että diagonaalisia viivoja ja kulmikkaita muotoja käytetään usein tiloissa, joissa ihmisten ei ole tarkoitus viettää niin paljon aikaa, kuten esimerkiksi metroasemilla. Jos kaarevilla ja pehmeillä muodoilla pystyy mahdollisesti edistämään hyvinvointia ja mukavuuden tunteita, niitä tulisi käyttää paikoissa, joissa ihmiset viettävät aikaa, kuten odotushuoneissa tai kahviloissa, sekä myös julkisissa paikoissa. Esimerkiksi hammaslääkärissä käynti ei ehkä ole miellyttävin asia, mutta sisustussuunnittelulla pystyisi luomaan turvallisemman, rentouttavamman ja nautinnollisemman ilmapiirin. Tämä on erittäin tärkeä asia miettiessä palvelusuunnittelua kokonaisuudessaan, koska kokemus ei ala astuessaan hammaslääkärihuoneeseen, vaan paljon aiemmin.
Olitko sinä koskaan ajatellut, kuinka eri muodot voivat vaikuttaa meihin? Usein keskitytään enemmän väreihin ja pintamateriaaleihin. Arkkitehtuurin ja sisustussuunnittelun muotokieleen vaikuttavat tällä hetkellä vallitsevat trendit ja uusrakentamisessa käytetään paljon kulmikasta muotokieltä. Onko kuitenkaan suoraviivaiset kulmikkaat muodot nykyarkkitehtuurissa paras vaihtoehto tutkimusten perusteella?
[1] Dazkir, S. S., & Read, M. A. (2012). Furniture forms and their influence on our emotional responses toward interior environments. Environment and Behavior, 44, pp. 722–734.
[2] Papanek, V. (1995). The green imperative: Natural design for the real world. New York, NY: Thames and Hudson.
[3] Salingaros, N. (1998). A scientific basis for creating architectural forms. Journal of Architectural and Planning Research, 15, 283-293.
[4] Pearson, D. (2001). New organic architecture: The breaking wave. Berkeley: University
of California.
[5] Madani Nejad, K. (2007). Curvilinearity in architecture: Emotional effect of curvilinear forms in interior design. Unpublished doctoral dissertation, Texas A&M University. Retrieved from http://repository.tamu.edu/handle/1969.1/5750?show = full