Etätyö kotitoimisto

Etätyö – ideoita kotitoimiston suunnitteluun

Photo by Paige Cody on Unsplash

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Etätyö taitaa olla tämän päivän sana ja moni työskentelee nykyään paljon kotoa käsin. Kotona työskentelyyn liittyy usein vapauden ja rentoutumisen tunteita, kun voi työskennellä mukavassa ja kotoisassa ympäristössä. Jotta voit erottaa työelämän ja vapa-ajan toisistaan, olisi tärkeää, että sinulla on nimetty, oma paikka työtilalle. Helposti voi käydä niin, että työasiat pyörivät näkyvillä ja siten myös mielessä, vaikka olisitkin lopettanut työpäiväsi. Oma työtila helpottaa myös keskittymistä ja tuottavuutta työaikana, kun kodin muita häiritseviä tekijöitä ei ole ympärillä.

Oma työhuone olisi ihanteellisin vaihtoehto, mutta se ei ole mahdollista kaikille. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy! Voit muuttaa pienenkin alueen tai nurkan omaksi työpisteeksesi. Alle on kerätty muutama vinkin, joiden avulla voit luoda inspiroivan ja toimivan työtilan riippumatta siitä, millaista tilaa sinulla on käytössäsi.

Oma tila työpisteelle

Oikean tilan löytäminen työpisteeksi on avain onnistuneisiin työpäiviin. Jos sinulla ei ole erillistä työhuonetta, mieti löytäisitkö tilan, jossa välttäisit keskeytykset. Esimerkiksi hiljainen nurkka voisi toimia hyvänä työpisteenä. Tilan ei tarvitse olla valtava, mutta riittävän mukava työskentelemiseen. Tila kannattaa esimerkiksi erottaa sermillä. Erillisessä tilassa aivosi pääsevät siirtymään ”koti”-tilasta ”työ”-tilaan. Kun olet valinnut tietyn alueen toimistoasi varten, pidä se vain toimistona.

Photo by Kari Shea on Unsplash

Pienikin nurkkatila voi sopia työpisteeksi. Tässä kuvassa on otettu olohuoneen nurkka työkäyttöön.
Photo by Patrick Perkins on Unsplash

Kun ei ole erillistä työhuonetta mahdollista järjestää, tässä työpiste on rakennettu makuuhuoneeseen sopivasti ikkunan läheisyyteen.

Käytännöllinen ja toimiva

Toimiston luomisen koko tarkoitus on, että se on sopiva tila työskentelyyn – joten käytännöllisyys ja toimivuus ovat tärkeitä tekijöitä. Työergonomian kannalta on tietenkin tärkeää, että sinulla on hyvä työtuoli missä istua ja sopivan korkuinen työpöytä. Mukava työtuoli on olennainen osa jokaiselle, joka työskentelee ja istuu pöydässä jopa lyhyen aikaa. Kannattaa myös miettiä työpöydän kokoa kuinka paljon tilaa tarvitset työvälineillesi. Pöydäksi paras olisi tietenkin säädettävä malli, jonka saa nostettua niin, että voit tehdä seisten töitä.

Suosittelen käymää kurkkaamassa *Sallin satulatuolit. Työergonomia on ihan oikeasti todella tärkeää kehon hyvinvoinnin kannalta. Kannattaa myös tehdä työpäivän aikana aina silloin tällöin välijumppaa ja venyttelyä.

Photo by Michael Soledad on Unsplash

Pidä työpiste siistinä

Kahvimukeja kasaantuu helposti työpöydälle ja asiakirjat voivat levähtää epäsiististi työalueellesi. Sotkuinen kotitoimisto häiritsee ja vähentää tuottavuutta, joten muista pitää työtila siistinä, vaikka työkaveria ei olisikaan vieressä. Mieti miten voisit järjestää paperien arkistoinnin ja miten pidät tilan siistinä. Lipasto tai hylly papereita varten olisi tärkeää, jotta paperit eivät pyöri sotkuisesti pöydällä. Laita pöydälle kynäteline kyniä varten ja pieni paperiteline irtopapereille.

Photo by Mike Petrucci on Unsplash

Adlibrikselta löytyy käteviä ja tyylikkäitä telinetä kynille ja papereille, kannattaa käydä katsomassa!

Paljon valoa

Hyvä valaistus on olennaisen tärkeää kaikille työpisteille, jotta voit työskennellä ilman silmiesi rasittamista. Päivänvalon hyödyntämiseksi on hyvä idea sijoittaa työpöytäsi lähelle ikkunaa, jos vain mahdollista. Kannattaa kuitenkin asettaa tietokoneen näyttö niin, että päivänvalo ei heijastu näytöstä. Jos luonnonvaloa on vähän tai ei ollenkaan, lisää valoa pöytävalaisimella ja lattiavalaisimella. Kannattaa tarkistaa, että valaisimmissa on tarpeeksi tehokkaat valot.

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Hanki viherkasveja työpisteelle

Luonnossa vietetty aika lieventää stressiä, mutta pienelläkin viherkasvilla työpöydällä voi olla vaikutusta stressin vähentämiseen. Paras paikka kasville on asettaa se tietokoneen ruudun viereen, jotta näet sen helposti ja vaivatta. Viherkasveilla saattaa olla myös energiaa ja luovuutta tehostava vaikutus, joten työtilassa ne ovat myös siksi erityisen hyviä! Käy lukemassa artikkelini tästä vihreän värin vaikutuksesta luovuuteen. Kasvit parantavat myös huoneilmaa poistamalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea.

Photo by Mikey Harris on Unsplash

Toivottavasti sait näillä vinkeillä parannettua työtilasi viihtyvyyttä, jos teet etätöitä kotona.

Mukavaa päivää!

T. Marjaana