Feng Shui sisustuksessa

Feng shui ja sisustus

Oletko koskaan miettinyt kodin sisustusta feng shuin kannalta? Feng shui on käytännönläheinen oppi, jonka avulla voit lisätä hyvinvointiasi ja tuoda onnea ja menestystä kotiisi. Jos et viihdy kotonasi, syynä voikin olla huono feng shui. Tutustutaan ensin mitä on feng shui ja sitten siihen miten sitä voi toteuttaa kotona.

Mitä on feng shui?

Feng shui on kiinalainen vuosituhansia vanha oppijärjestelmä, joka on ohjannut rakentamista – sen mukaan on valittu rakennusten, temppelien ja kylien paikat. Feng shuista löydetyt vanhimmat kirjalliset maininnat ovat yli 2000 vuotta vanhoja, ja ensimmäiset feng shui -käsikirjat tehtiin 800-luvulla. Feng shui onkin yksi varhaisin rakentamista ja maankäytön estetiikkaa ohjaava teoria. ”Feng” tarkoittaa tuulta ja ”shui” vettä. Feng shui syntyikin riisinviljelyyn pohjautuvassa kulttuurissa, sillä riisiviljely vaati maankäytön ymmärrystä eli tuulen ja veden lakien tietämystä.

Qi — elämän energiavirta

Qi-energia (chi-energia) on feng shuin tärkein käsite – se on kaikkialla virtaava, elämää ylläpitävä ja synnyttävä energia. Qitä on avaruudessa, maassa ja kaikissa elävissä olennoissa ja sen esteetön virtaaminen kehon lisäksi myös maastossa ja rakennuksissa tilasta toiseen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä qin katsotaan virtaavan luonnostaan ihmiskehon läpi energiakanavia, meridiaaneja pitkin.

Suoraviivaista ja vaikutuksiltaan negatiivista energiaa kutsutaan nimityksellä sha qi. Tällaista energiaa saa aikaan muun muassa suoraa kohti osoittavat terävät kulmat sisustuksessa, jotka hajottavat positiivisen qi-energian aaltomaista ja vapaata virtaamista.

Feng shui sisustuksessa

Feng shuin mukaan meidän hyvinvointiimme vaikuttaa se minkälaisissa tiloissa oleskelemme. Sisustuksessa qin esteetön ja sopivaan tahtiin, virtaaminen ulos, mieluiten mutkitellen on erittäin tärkeää. Qin virtausta ohjaillaan sisustuksessa oikeaan suuntaan erilaisilla esineillä ja sisustusratkaisuilla. Qi virtaa liian nopeasti ulos jos ulko-ovesta aukeaa näkymä suoraan taka-ovelle. Jos qi jää puolestaan kiinni esimerkiksi esineisiin tai aiheuttaa pyörteitä eikä pääse virtaamaan läpi, sen uskotaan aiheuttavan sairautta ja epäonnea.

Tarkoituksena olisi löytää asunnosta sellaiset ongelmakohdat, joihin qi jää jumiin ja siten estävät sen virtaamisen. Tavarat tulisi pitää järjestyksessä ja kotia pitäisi siivota tarpeeksi usein. Kodin tärkeimmät kohdat feng shuin kannalta ovat eteinen sekä makuuhuone, jossa vietetään eniten aikaa.

Feng shui ja eteinen

Eteinen on yksi tärkeimmistä kodin alueista, sillä hyvä energia saapuu ulko-ovesta. Eteisen tulisi olla avoin ja sisustettu väljästi, jotta qi pääsee etenemään muihin huoneisiin. Ahdas ja tavarantäyteinen eteinen estää energian virtaamista. Voit myös kysyä itseltäsi millaiseen kotiin haluaisit työ- tai koulupäivän jälkeen palata? Jos tavoitteena on saada iloa kotiin palatessa, eteisen sisustaminen kauniiksi ja käytännölliseksi on hyvin tärkeää. Muut tekemäsi feng shuin mukaiset kohennukset eivät auta, jos eteisen feng shui on huono.

Feng shui ja olohuone

Olohuoneessa tulisi olla tilaa koko perheelle. Sohva ja nojatuolit pitäisi feng shuin mukaan asettaa niin, että kasvot ovat ovelle päin ja selät mieluiten seinää vasten. Jos selkä osoittaa ovelle tai muuhun avonaiseen tilaan päin, se lisää turvattomuuden tunnetta ja rentoutuminen on vaikeampaa. Maton pitäisi olla riittävän suuri, sillä se on kalusteiden pohja. Maton pitäisi koota kalusteet yhteen niin, että se ulottuu sohvan etujalkojen ja nojatuolien alle. Näin matto lisää istujien yhteyttä.

Olohuoneeseen olisi hyvä saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Jos olohuoneessasi on pienet ikkunat, peilin avulla voit saada lisää valon tuntua, ja panosta myös valaisimiin.

Huonekalut tulisi asetella niin, että qi-energia pääsee pehmeästi virtaamaan läpi. Varmista, että enegria ei jää mihinkään jumiin ja varmista myös, että energia ei virtaa suoraan ovesta ikkunan läpi vaan kiertäisi kaikki nurkat. Varmista myös, ettei olohuoneeseesi kohdistu teräviä nurkkia, pylväitä tai pilareita, jotka aiheuttavat negatiivista energiaa, sha qitä. Voit sijoittaa terävän kulman ja oleskelualueen väliin korkean, pyöreälehtisen viherkasvin, tai muun pyöreämuotisen asian.

Feng shui ja makuuhuone

Makuuhuoneessa sängynpääty tulisi olla sijoitettuna ehjää seinää vasten, jossa ei ole ikkunoita ja josta olisi hyvä näkyvyys ovelle ja ikkunalle. Muuten alitajunta viestii turvattomasta olosta. Voimme alitajuisesti luulla tulevamme nukkuessa yllätetyksi. Ikkunan alla voi myös vetää, joten sänky ikkunan alla ei ole paras vaihtoehto. Sänkyä ei tulisi sijoittaa esimerkiksi kattoparrun tai muun vastaavan rakenteen alle, sillä voimme saada alitajuisesti myös pelon siitä, että jotain voi tippua yöllä päälle.

Qi-energia on aktiivisempaa oven ja ikkunan luona, jonka läpi se virtaa. Sängyn sijoittaminen virtaukseen voi vaikuttaa negatiivisesti uneen. Jos makuuhuoneesta ei ole ehjää seinää, laita paksut verhot ikkunan eteen. Sängyssä olisi hyvä olla jalat, eikä sängyn alla tulisi säilyttää tavaraa, jotta energia pääsee liikkumaan sängyn alla. Kotiin on hyvä valita miellyttäviltä tuntuvia materiaaleja, mutta makuuhuoneessa niiden tärkeys korostuu. Luonnonmateriaalit ovat hyviä vaihtoehtoja makuuhuoneeseen.

Makuuhuoneeseen ei tulisi laittaa peilejä, joista sänky voi suoraan peilaantua. Peili tekee makuuhuoneesta energeettisesti liian aktiivisen. Peililliset liukuovikaapit eivät siis ole paras vaihtoehto. Feng shuin mukaan makuuhuoneessa ei pitäisi olla muita kuin pariskuntaa itseään esittäviä kuvia. Valokuvat sukulaisista eivät edistä intohimoista rakkauselämää. Työasiat ja elektroniikkaa pitäisi jättää myös makuuhuoneesta pois.

Kannattaa siis ihan ensiksi aloittaa feng shuin toteuttaminen kotona siivoamisella, järjestelyllä ja turhan tavaran luopumisella. Se tekee jo ihmietä! Sitten eteinen kuntoon, josta voi pikkuhiljaa laajentaa muihinkin huoneisiin.

Tutustu lisää feng shuihin:

Tunne kotisi! – Riikka Pöntynen

Kirja tutustutta sinut kodin energioihin ja oman ja perheesi hyvinvoinnin ytimeen. Kirja esittelee helppoja ja käytännöllisiä ohjeita kodin viihtyisyyden parantamiseksi.

Fenh shui

Asuinpaikka ja huoneiden sijoittelu vaikuttavat merkittävästi meidän elämämme sopusointuisuuteen. Kodin suunnittelu ja asemointi feng shuin oppien mukaan luo rentouttavan ja virikkeellisen ympäristön.