Buddha pöydällä, feng shuin mukaisessa sisustuksessa.

Feng Shui ja sisustuksen värit | Kuinka värit vaikuttavat energiaan?

Feng shui on muinainen kiinalainen oppi ympäristön ja energian tasapainottamisesta. Väreillä on suuri merkitys sisustuksessa ja vaikuttavat meihin enemmän kuin uskommekaan. Sisustuksen värit vaikuttavat sekä tunnelmaan että energiatasoihin, edistäen harmoniaa ja hyvinvointia. Jos Feng shui aivan uusi tuttavuus voit tutustua sen periaatteisiin täältä.

Artikkelin sisältö:

Mikä on väri?
Miten värit vaikuttavat meihin?
Värit Feng Shuin mukaisessa sisustuksessa
Violetti
Sininen
Vihreä
Keltainen
Oranssi
Punainen
Ruskea
Valkoinen
Musta
Harmaa
Miten valita oikea väri?

Mitä on väri?

Väri on valon ominaisuus, jonka aistimme silmillämme. Fysikaalisesti värit muodostuvat, kun valo heijastuu tai taittuu esineistä, jolloin eri aallonpituudet vaikuttavat näkemäämme väriin. Näemme värit eri aallonpituuksien mukaisesti: esimerkiksi punainen valo sisältää pidemmän aallonpituuden ja sininen lyhyemmän. Ihmisen silmässä on tappisoluja, jotka reagoivat eri väreihin ja lähettävät signaalin aivoihin, missä värit lopulta tulkitaan.

Värähtelyn takia miellämme värejä myös ihon kautta, joten sokeatkin pystyvät ymmärtämään värit. Monet sokeat pystyvät hahmottamaan värit sormenpäillään. Jotkut ihmiset yhdistävät väreihin säveliä – tietyt sävelet vastaavat värähtelytaajuudeltaan tiettyjä värejä.

Miten värit vaikuttavat meihin?

Väreillä on yllättävänkin suuri vaikutus meihin niin tunnetiloihin, ajatteluun, verenpaineeseen, ruumiinlämpöön kuin lihasten aktiivisuuteen.

Värispektrin keksi Isaac Newton 1600-luvulla. Värispektri koostuu punaisesta, oranssista, keltaisesta, vihreästä, sinisestä, indigonsinisestä ja violetista. Perusvärejä ovat punainen, sininen ja keltainen, joista pystyy muodostamaan kaikki muut värisävyt.

Monella on varmasti kokemuksia väreistä astuessaan johonkin tilaan. Sininen on voinut tuntua rauhoittavalta, mutta tila, jossa on käytetty kirkkaita värejä kuten keltaista ja oranssia, on voinut tuoda energistä oloa. 

Värispektrin yläosan värit sininen, indigonsininen ja violetti ovat levollisia ja “sisäänpäivnkääntyviä” värejä, kun taas spektrin alaosan värit punainen, oranssi ja keltainen ovat “ulospäinsuuntautuvia”, aktiivisia värejä. Vihreä on spektri tasapainoisin väri, jota ihminen kestää paremmin kuin muita värejä. Siksi myös luonto vaikuttaa meihin parantavasti.

Värit Feng Shuin mukaisessa sisustuksessa

Feng shuin periaatteiden mukaan värit ovat olennainen osa energian virtausta kodissasi. Oikeiden värien valinta voi auttaa parantamaan hyvinvointiasi ja tasapainottamaan kodin tunnelmaa. Mitä voimakkaampi väri, sitä enemmän se meihin vaikuttaa. 

Värispektrin värit

Violetti – Henkinen kasvu ja levollisuus

Violetti väri

Violetti on värispektrin sisäänpäin kääntyvistä väreistä ylin ja sen värähtelytaajuus on korkein. Violetilla ja sinisellä on yhteneviä ominaisuuksia, ne ne ovat rauhoittavia ja hillitseviä värejä. Violetti liitetään intuitioon ja tietoisuuteen ja se symboloi itsetarkkailua, itsehillintää oppimista ja kuria. Ihmiset, jotka pitävät violetista, ovat usein taiteellisia ja inspiroituneita. Monissa kulttuureissa violetti on arvokkuuden väri ja monet papit käyttävät sitä vaatteissaan.

Violetti on voimakas väri, joten sitä kannattaa käyttää harkiten. Se ei ole ehkä paras vallitseva väri sisustuksessa, vaan sitä kannattaa käyttää tehostevärinä muun muassa koriste-esineissä ja tyynypäällisissä. Violetilla voi luoda mahtavan ja juhlavan vaikutelman.

Sininen – Rauha, luottamus ja tyyneys

Sininen väri

Sininen on rauhan ja viileyden väri, joka auttaa rentoutumaan ja vähentää stressiä. Sininen väri liitetään itsetarkkailuun, luottamukseen, levollisuuteen ja rauhaan. Feng shuissa sininen yhdistetään vakauteen, työhön ja yrityksen menestymiseen.

Sininen väri auttaa unta ja lepoa, mutta vaikuttaa rakkauselämään viilentävästi. Joten jos käytät sinistä makuuhuoneessa, tuo sinne myös roosaa tai punaista, jotta rakkauselämä ei kärsi. Sininen on hyvä väri yliaktiiviselle lapselle. Kannattaa välttää liiallisen sinisen käyttöä, sillä se voi aiheuttaa surumielisyyttä ja alakuloisuutta.

Vihreä – Kasvu ja tasapaino

Vihreä vari

Vihreä sijaitsee värispektrin keskellä ja se yhdistetään kasvuun, tasapainoon ja terveyteen. Se tuo yhteyden luontoon ja auttaa luomaan harmonisen ilmapiirin. Vihreä vaikuttaa meihin rauhoittavasti ja tyynnyttävästi ja se on parantava sekä tervehdyttävä väri, jota kannattaa käyttää, jos on terveyshuolia. Feng shuin opeissa vihreä symboloi myös vaurautta ja rahaa.

Vihreä väri sopii hyvin etenkin kylpyhuoneeseen symboloiden puhdistumista ja uudistumista – etenkin puhda ja raikas vihreä. Jos tilassa pitää olla aktiivinen, vihreää kannattaa silloin sisustuksessa välttää.

Keltainen – Ilo ja valppaus

Keltainen väri

Keltainen on positiivisuuden ja ilon väri, joka symboloi auringon antavaa elämän voimaa. Keltainen väri yhdistetään myös älykkyyteen. Keltainen stimuloi järjestelmällisyyttä, valppautta, keskittymistä ja kurinalaisuutta, mutta myös vapautta, vilpittömyyttä ja harmoniaa. Keltainen ja muut maan sävyt liitetään ihmissuhteisiin ja keltaisiin mielellään pukeutuva henkilö kertoo muille olevan avoin.

Keltainen piristää mielialaa ja tuo tilaan valoa sekä lämpöä ja se on sosiaalinen väri. Keltainen sopii hyvin sisääntuloon ja eteiseen, keittiöön sekä sosiaalisiin tiloihin kuten ruokailuhuoneeseen. Keltaisen älyä stimuloivan ominaisuuden vuoksi se sopii myös hyvin toimistoon ja työpisteelle. Liiallisesti käytettynä keltainen voi aiheuttaa levottomuutta ja siksi ei sovi runsaasti käytettynä makuuhuoneeseen.

Oranssi – Optimismi, iloisuus ja muutos

Oranssi väri

Oranssi on elinvoimainen väri, joka yhdistetään innokkuuteen ja optimismiin ja se stimuloi terveyttä ja elinvoimaa. Sitä käytetään kaikkialla maailmassa symboloimaan muutosta, laajentumista, motivaatiota ja tunnetasapainoa. 

Oranssi väri on hyvä tiloissa, joissa ollaan sosiaalisia, kuten olohuoneeseen. Oranssi väri stimuloi sosiaalisuutta, mutta myös ruokahalua ja ruoansulatusta. Siksi se on oiva väri keittiöön ja ruokailutilaan. Oranssi on hyvä myös sisäänkäynteihin, sillä se toivottaa tervetulleeksi ja on iloinen ja sosiaalinen väri

Punainen – Vahvuus, menestyminen ja seksuaalisuus

Puneinen väri

Punaisen värähtelytaajuus väreistä on matalin. Punainen väri stimuloin vahvuutta, rohkeutta, menestystä, seksuaalisuutta sekä on myös rakkauden väri. 

Punainen on fyysisesti stimuloiva väri, se kiihdyttää sydämen sykettä. Jos haluat tulla nähdyksia, punainen on hyvä väri, sillä se vetää katseet puoleensa. Punaiseen väriin yhdistetään myös intohimo ja seksuaalisuus, joten jos elämästäsi puuttuu intohimoa, harkitse lisäämään sisustukseen punaista. Punainen symboloi myös rakkautta, jos haluat vahvistaa suhdettasi, anna lahjaksi punaisia asioita. Punaista on kuitenkin hyvä käyttää makuuhuoneessa varovasti, jottei siitä tule liian stimuloiva väri. Jos esimerkiksi maalaat koko seinän punaiseksi, se voi johtaa ennemminkin negatiiviin energioihin.

Punainen vahvistaa dramaattisuutta ja säkenöintiä ja sopii siksi muun muassa juhliin ja leikkitiloihin. Punaisen käytön kanssa kannattaa olla kuitenkin maltillinen, sillä liiallisen punaisen käyttö voi taas johtaa agressiivissuteen, josta ehkä sanontakin tulee “nähdä punaista”.

Roosa kuuluu punaisen värispektriin. Roosa on taas rauhoittava väri, joka on ominaisuuksiltaan feminiininen ja ravitseva. Vaaleanpunaisen sävyt ovat parantavia ja ne sopivat hyvin lasten ja toipilaiden tiloihin sekä sureville. Vaaleanpunainen sopii rauhoittavan ominaisuutensa vuoksi myös rauhoittumiseen tarkoitettuihin tiloihin.

Ruskea – Sekoiteväri, äiti maa ja syntyperä

Ruskea väri

Ruskea on värispektrin sekoiteväri, joka muistuttaa meitä juuristamme ja alkuperästämme. Ruskea vakauttaa ja se liitetään vahvasti luontoon. Kaikki kuoleva muuttuu lopulta ruskeaksi ja siksi siihen yhdistyy pysähtyminen, vanheneminen ja kuolema. 

Jos valitset sisustukseen ruskeaa, varmista, että käytät myös eloisia värejä sen kanssa, jotta sisustukseen ei tule pysähtynyttä tunnelmaa.

Värit, jotka eivät ole värejä

Musta ja valkoinen vaikuttavat meihin myös voimakkaasti, vaikka eivät ole värejä sanan varsinaisessa merkityksessä. Valkoisen aallonpituusvärähtely on nopeinta ja se heijastaa kaikkia värejä, kun taas mustaa imee itseensä muut värit.

Valkoinen – Puhtaus ja siveys

Valkoinen väri

Valkoinen symboloi puhtautta, selkeyttä ja avoimuutta. Se auttaa luomaan avaran ja raikkaan tilan, mutta voi tuntua kylmältä ilman muita värejä tasapainottamassa. Valkoinen toimii hyvin pohjavärinä muille väreille.

Valkoinen on hyvä väri esimerkiksi eteiseen tai sisäänkäyntiin. Se on myös paras väri sisäkattoihin, sillä se auttaa qitä virtaamaan ylöspäin. 

Musta – Aistikkuus ja mystiikka

Musta väri

Musta edustaa tuntematonta ja mystiikkaa. Joissain kulttuureissa se kuvastaa surua, toisissa taikuutta ja aistillisuutta. Musta on hiljainen ja levollinen väri, ja siksi esimerkiksi nunnat ja munkit suosivat sitä. 

Musta on hyvä väri tuomaan syvyyttä ja eleganssia sisustukseen. Pieninä annoksina musta tuo lisätä tyylikkyyttä, mutta liian runsaasti käytettynä se voi tuntua synkältä. Se on erinomainen tausta- ja kontrastiväri. Lastenhuoneeseen, ruokailutilaan ja sairashuoneeseen musta ei sovi alkuunkaan.

Harmaa – kompromissi ja itsehillintä

Harmaa väri

Harmaa koostuu puolet mustasta ja puolet valkoisesta, jonka takia sitä pidetään kaksimerkityksisenä värinä. Harmaa yhdistetään kompromisseihin, mutta myös itsehillintään ja riippumattomuuteen.

Harmaata kannattaa käyttää sisustuksessa harkiten, sillä se mielletään helposti ilottomaksi.

Miten valita oikea väri?

Pohtiessasi värejä sisustuksessa, mieti mihin tarkoitukseen huone on, esimerkiksi onko se nukkumiseen, työntekoon tai ruoanlaittoon ja mieti mitä energiaa haluat huoneesta saavan. Esimerkiksi työhuoneeseen sopii aiemmin mainittu keltainen sen älyä ja iloa stimuloivan ominaisuuden vuoksi. Ruokailutilaan taas sopii oranssi sen ruokahalua stimuloivan ominaisuuden vuoksi.

Mieti myös mistä väreistä ja värien sävyistä itse pidät. Jos jokin väri tuntuu hyvin vastenmieliseltä, ei sitä tarvitse käyttää. Käytä siis myös sisäistä viisauttasi. Intuitiosi kertoo mikä väri tuntuu hyvältä ja missä. 

Voit myös käyttää apuna 60-30-10 periaatetta. Lue lisää täältä.

Kommentoi alle millaisia kokemuksia sinulla on väreistä ja mitä tuntemuksia eri värit sinussa herättävät!

Väriterveisin, Marjaana

Lähteet:

Nyholm Winqvist, Agneta. Feng shui ja suomalainen koti. WSOY. 2024

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *