Fagervik

Inspiraatiota sisustukseen matkailusta | Fagervik & Mustion linna

Kävin poikaystäväni kanssa päiväreissulla Fagerviikissa ja sen läheisyydessä olevassa Mustion Linnan pihapiirissä (sisätilat olivat suljettu). Löysin vinkin näistä ihanista kohteista kaverini Instagram-postauksesta. En olisi itse keksinyt näihin lähteä ilman vinkkiä. Helsingissä asuville nämä ovat sopivan ajomatkan päässä, noin 70 kilometriä länteen.

Fagervik

Fagervikin ruukki Inkoossa oli todella ihastuttava ja idyllinen paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä! Fagervikin rautaruukki toimi vuosina 1646–1902, jonka ympärille pieni kylä muodostui. Ruotsalainen Carl Billsten perusti ruukin aikoinaan, mutta se rappeutui jo 1700-luvun alussa isonvihan seurauksena. Onneksi kuitenkin vuonna 1723 ruotsalaiset Hisingerin veljekset ostivat ja elvyttivät ruukin, ja siitä alkaen se on ollut saman suvun yhtäjaksoisessa omistuksessa. Ruukkitoiminta sai lopulliseen päätökseensä vuonna 1903.

vuonna 1737, nousi järven rantaan Fagervikin punainen kirkko, jossa on Suomen vanhimmat toimivat urut. Ne rakennettiin Tukholmassa kymmenen vuotta ennen kirkon valmistumista.

Fagervik, kirkko

Kirkon kupeeseen rakennettiin keltainen Fagervikin kartano vuonna 1773 ja vähän myöhemmin sen viereen syntyi englantilaistyylinen maisemapuutarha ja barokkityylinen muotopuutarha. Puutarhaan rakennettiin myös kasvihuoneita, joihin tuotiin ulkomailta monia Suomessa aiemmin tuntemattomia, eksoottisia kasvilajeja kuten orkideoja, ananaksia ja sitrushedelmiä.

Fagervik, kartano
Fagervik, puutarha

Fagervikin alueella, kirkon kupeessa tönättävät suloiset punamullatut mökit, jotka on rakennettu 1700-luvulla työväen asunnoiksi. Nykyään ne ovat kesäasukkaiden omistuksessa luoden eloa pikkuiseen kylään.

Fagervik, mökit

Vaikka koko alue on edelleen yksityisomistuksessa, se on ilahduttavaa, että alueella voi vapaasti kuljeskella kartanon pihaa ja puutarhan sisempiä osia lukuun ottamatta. Alueella palvelee kesäkahvila Fagervik Café ja museorakennus pysäköintialueen lähellä.

Mustion Linna

Hetken ajomatan päästä Fagerviikista sijaitsee Mustion linna, jossa kävimme myös ihastelemassa pihapiirin kauniita rakennuksia ja puistoa. Linnan alueelle on vapaa pääsy. Puisto ja linna sijaitsevat lähellä vanhaa viehättävää Mustion ruukkikylää, jonka historia ulottuu ruukkiteollisuuden alkuaikoihin 1500-luvun lopulle.

Mustion linna

Kartano rakennettiin vuosina 1783–1792 Magnus Linder II toimesta. Kävellessäni lähemmäs rakennusta huomasin, että linna on rakennettu puusta. Se onkin Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassismiin.

Mustion linna

Päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787, mutta 1800-luvulla Fridolf Linder muokkasi puiston englantilaistyyliseksi. Hän istutti puistoon eksoottisia puita eri puolilta maailmaa.

Mustion linna, puisto

Ihastuttava puisto tarjoaa kauniit maisemat. Puistoa koristaa kauniit patsaat, huvimaja ja raukkaudensilta, jota pitkin voit kävellä vastarannalle ihastelemaan maisemia eri kuvakulmasta. Yksi lempi elementeistäni puistossa oli 100 metrin pituinen kelluva lummepolku. Vaikka kävimme siellä kevätaikaan ja lumpeita ei vielä tietenkään ollut, oli polku aivan ihana, ja vesi elementtinä tuo aina oman viehättävyyden. Lummepolkua oli ilo tepastella ja ihastella maisemia.

Mustion linna, puisto
Mustion linna, puisto

Inspiraatiota sisustukseen

Luonnon keväiset värit ovat aivan ihania ja niistä voi ottaa inspiraatiota omaan sisustukseen. Omista valokuvista voi teettää tauluja ja niistä saa loistavia väripaletteja!

Alla ottamia kuviani, joista otin esimerkkivärejä sisustukseen:

Väripaletti beigen-värit
Tämä oli yksi lempikuvistani. Kelluva lummepolku mutkittelee kauniisti veden päällä. Tästä sai eri beigen sävyjen harmonisen kokonaisuuden.
Väripaletti sininen-valkoinen-ja-vihreä
Tien toisella puolella Mustion linnaa sijaitsi vanha puukirkko. Kuvan etuosassa oleva sammalmätäs on kauniin murretun vihreän värinen, josta sai loistavan värin palettiin.
Väripaletti valkoinen-ja-keltainen
Itse Mustion linna oli kirkkaankeltainen. Tästä kuvasta saa pirteät värit huoneen sisustukseen.
Väripaletti punertava-ruskea
Tämä kuva oli Fagervikista. Kallellaan oleva lato on aivan ihastuttava. Tästä kuvasta poimin ihanat punamullan sävyt.

Värientäyteistä päivää!

Terveisin, Marjaana