Blogi-kirjoitus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Keittiö on monelle se kodin sydän! Siksi valaistukseen kannattaa panostaa, jotta tilasta saadaan viihtyisä ja tarpeeksi valoisa kokkailuun, mutta kuitenkin tunnelmallinen ystävien kanssa illastamiseen. Toimivan keittiön valaistus koostuu kunnollisesta työskentelyvalosta, hyvästä yleisvalaistuksesta ja pehmentävästä tunnelmavalaistuksesta. Meillä on tulossa keittiöremontti ja sain tehtäväksi miettiä valaistusta keittiöön. Ajattelin etsiä hyviä vinkkejä keittiön valaistuksen suunnitteluun ja kertoa ne samalla myös teille.
Keittiön valaisuksen tärkeät elementit
Alla on lista asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valaistuksen suunnittelussa. Nämä seikat tulivat monessakin ohjeessa esille, joita tutkiskelin asiaan liittyen.
- Riittävä yleisvalo
- Työtasojen valaistus on oltava tehokasta
- Muista tunnelmavalaistus
- Keittiön valaistuksen värilämpötilalla on väliä
- Valon häikäisyn ehkäiseminen
Yleisvalo
Yleisvalon määrän tarpeeseen vaikuttaa luonnollisesti keittiön koko. Suuri keittiö tarvitsee huomattavasti enemmän valaisimia kuin esimerkiksi pikkuinen kerrostalokeittiö. Pienessä keittiössä yleisvaloksi voi jopa riittää ruokapöydän päälle asennettu riippuvalaisin, jos se antaa valoa myös ylöspäin. Iso keittiö taas vaatii riippuvalaisimen lisäksi kattoon asennettuja valaisimia tai epäsuoraa valaisusta esimerkiksi kaapistojen päälle asennetuilla yleisvaloa tuovilla valaisimmilla. Epäsuora valaistus onkin trendikäs vaihtoehto, joka on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Vanhaan keittiöön, johon ei ole mahdollista lisätä upotettavia kattovalaisimia, kaapistojen päälle asennettava lisävalaistus on loistava idea, jota omassa keittiössänikin ajatuksena olisi käyttää!
Työtasojen valaistus
Led-nauhat ovat suosittuja työtasojen valaisimia. Ne on helppo asentaa keittiö seinäkaappien alaosaan huomaamattomasti. Loisteputkivalaisimet ovat taas näkyvämpiä eikä niistä saa piilotettua niin huomaamattomiksi. Led-nauhoja löytyy paljon erilaisia ja ne kannattaa huolella valita. Tasaisen ja miellyttävän työskentelyvalon ne antavat, jos nauhassa on ledejä riittävän tiheässä eli noin 5–10 senttimetrin välein. Valon on oltava myös riittävän tehokas, jotta työskentely on mukavaa. Valaisimien vedenkesto on myös hyvä huomioida, sillä kuivauskaapin alapuolelle ja vesipisteiden lähelle laitettavien valaisinten on oltava kosteussuojattuja.
Tunnelmavalaistus
Kokkailun jälkeen, kun vieraiden kanssa pääsee vihdoin syömään, tunnelmavalaistusta kaivataan! Himmennettävät valaisimet ovat yksi vaihtoehto tunnelman luojana. Kannattaa siis valaisimia ostaessa valita himmennettävät valaisimet, jos mahdollista. Riippuvalaisimilla saa myös tunnelmaa tilaan antamalla ainutlaatuista ilmettä keittiöön. Riippuvalaisimet sopivat loistavasti ruokapöydän yläpuolelle, mutta niitä voi käyttää myös esimerkiksi saarekkeiden yläpuolella. Sammuttamalla muun valaistuksen ja jättämällä riippuvalaisimet päälle, saadaan tunnelmaa tilaan, vaikka himmennettäviä valaisimia ei olisikaan.
Valaistuksen värilämpötila
Valaistuksen värilämpötilan ilmoitetaan käyttämällä yksikköä kelvin (K). Mitä pienempi arvo on, sitä lämpimämpi (keltainen) sävy on, kun taas mitä suurempi kelvinarvo on, sitä kylmempää (sinisempää) valo on. Lamppujen kelvin asteikko vaihtelee usein välillä 2700–6500 K. ”Lämminsävyinen” hehkulamppu on värilämpötilaltaan 2700 K. Loisteputki-, halogeeni- ja LED-valaisimia saa monissa värilämpötiloissa. Värilämpötilat vaikuttavat paljon siihen miten aistimme värit tilassa. Esimerkiksi keltaisempi valo saa puupintojen sävyn korostumaan, kun taa valkoiset pinnat pääsevät oikeuksiinsa ja kylmemmässä valossa. Mielestäni työskentelytasojen valaistuksessa on hyvä käyttää viileämpää valoa, jotta kokkailu on miellyttävämpää. Riippuvalaisimessa voi käyttää pehmeämpää keltaisempaa valoa tunnelman luojana, tietenkin koko keittiön ilme huomioiden. Keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan nykyään usein 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka saa tilasta puhtaan näköisen.
Häikäisyn ehkäiseminen
Välitilassa seinäkaapin alapintaan laitettavat ledit on hyvä piilottaa riittävän korkean valolistan taakse. Keittiön materiaalillakin on merkityksensä valaistukseen, sillä esimerkiksi kiiltävät tasot tai välitilan kiiltävä laminaatti voi heijastaa ikävästi valon. Ledien pistemäisyys tai loisteputken yhtenäinen valoviiva heijastuvat kiiltävästä pinnasta, ellei valaisimessa ole esimerkiksi valon hajottavaa opaalikupua. Epäsuora yleisvalaistus saadaan aikaan piilottamalla valonlähde esimerkiksi kaapistojen päälle tai peitelistojen taakse. Tällöin valo heijastuu seinien ja katon kautta tasaisesti koko tilaan. eikä valaisin häikäise tai heijasta ei-toivotuista kohdista.
Toivottavasti sait vinkkejä keittiön valaistukseen! Oma suosikkini on epäsuoran valon luominen keittiökaapistojen päälle laitettavista ledeistä. Kaunilla riippuvalaisimella saa upean katseenvangitsijan keittiöön.
*Kannattaa käydä krukkaamassa Nettilamppu.fi-sivuston runsas valaisinvalikoima!
Tsemppiä päivään!
T. Marjaana