3. Opas huonekalujen valintaan ja järjestelyyn

Oikeat mittasuhteet

Onnistuneessa sisustuksessa huonekalujen täytyy olla toisiinsa nähden sopivan kokoisia. Esimerkiksi väärän kokoinen matto näyttää häiritsevältä ja vie huomioin pois muuten tyylikkäästä sisuksesta. Huonekaluja valittaessa tulee ottaa aina mitat, jottei osta esimerkiksi liian suurta sohvaa tai ruokapöytää, joka vaikutti huonekaluliikkeessä huomattavasti ajateltua pienemmältä. Tärkeää on myös miettiä, miltä eri huonekalut näyttävät yhdessä ja miten se sopivat tilaan.

Huonetta kannatta rytmittää eri pituisilla kalusteilla niin, ettei kaikki ole korkeaa tai kaikki matalaa. Jos kaikki kalusteet ovat korkeita, voi tila tuntua siltä, että huonekalut kaatuvat päälle.

Iso avara ja korkea tila vaatii massiiviset huonekalut. Pieneen huoneeseen sopivat pienemmät ja kevyemmät kalusteet. Pieneen olohuoneeseen ei esimerkiksi kannata hankkia isoa kulmasohvaa, sillä se tukkii koko tilan. Sisustus näyttää tasapainoiselta, kun huonekalut ovat järkevässä suhteessa toisiinsa.

 

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Korkeaan ja avaraan tilaan sopii massiivisempikin sohva.
Photo by Francesca Tosolini on Unsplash

Pienempään ja matalampaan tilaan sopii kevyemmät ja ilmavammat kalusteet.
Pari vinkkiä:
  • Maton tulee olla aina huoneen pääkalustetta suurempi. Esimerkiksi maton tulisi reilusti yltää sohvan alle ja sohvan reunojen yli tai ruokapöydän alla maton tulee ylettyä tuolien taakse myös niillä istuttaessa.
  • Hyvä sohvapöydän koko on esimerkiksi 2/3 sohvan leveydestä ja hieman matalampi, kuin sohvan istuinkorkeus.

Valitse huolella kalusteet

Valitse huolella ne kalusteet mitä tarvitset, jottei tila näytä täyteen ahdetulta ja sekavalta. Pohdi huolella, millaisia kalusteita tarvitset ja miten aiot ne sijoittaa. Voit yhdistellä erimuotoisia huonekaluja ja esineitä, jolloin saat mielenkiintoisen lopputuloksen. Sisustus näyttää mielenkiintoisemmalta, kun yhdistät kulmikkaiden huonekalujen joukkoon pyöreitä muotoja. Mieti mitä tarpeita sinulla on, esimerkiksi pitääkö olohuoneessa olla varavuode vieraille, jolloin tulee miettiä vuodesohvaa tai onko ruokailutilassa tarvetta jatkettavalle ruokapöydälle.

Varaa tarpeeksi tilaa kulkuväylille

Kun suunnittelet huonekalujen järjestelyä, mieti aluksi kulkuväylät. Huoneessa täytyy olla helppo liikkua. 

Muutama ohje:
  • Varmista, että huoneessa on tilaa kulkea, eikä mikään huonekalu ole kulkureittien edessä.
  • Huoneen läpi kulkevan pääväylän tulisi olla 1,2 metriä, mieluiten 1,5 metriä leveä. Kahden ihmisen pitäisi pystyä ohittamaan toisensa. Sivuväylän tulisi olla ainakin 45 cm leveä.
  • Sohvan ja nojatuolin väliin olisi hyvä jättää 30–45 cm tilaa.
  • Ruokapöydän tuolien taakse tulee jäädä vähintään 60 cm tilaa ja tuolien väliin 45 cm. 
  • Vaatekomeroiden ja lipastojen eteen tulee jättää 90 cm vapaata tilaa, jotta laatikot ja ovet pystyy aukaisemaan.
  • Sängyn ja seinän väliin tulisi jäädä ainakin 45 cm petausta varten.

Ota huonekalut irti seinästä, jos mahdollista

Jos huoneessa on vain tilaa, älä työnnä huonekaluja seinään kiinni, vaan jätä ne hieman irti. Jos sohvat ja nojatuolit on työnnetty seinää vasten, se saa huoneen itseasiassa näyttämään pienemmältä, mitä onkaan. Sisustus näyttää ilmavammalta, kun kaikki huonekalut eivät ole seinässä kiinni. Suuressa huoneessa sohvaa tai senkkiä voi käyttää esimerkiksi tilan jakajana keskellä huonetta.

Tee näin:

Kirjaa ajatukset ja muistiinpanot paperille.

1. Mieti ensin tilan yleisilmettä

Millainen on tilan koko, muoto ja korkeus? Onko tila suuri, jolloin tilaan sopii massiivisemmat kalusteet, vai onko tila pieni, jolloin kevyemmät huonealut sopivat paremmin.

2. Mikä tarve huonekaluilla on?

Esimerkiksi pitääkö olohuoneessa olla varavuode vieraille, jolloin tulee miettiä vuodesohvaa. Onko ruokailutilassa tarvetta jatkettavalle ruokapöydälle.

3. Aloita huoneen kalusteiden suunnittelu aina suurimmasta huonekalusta

Mieti ensin suurimpien kalusteiden paikat, kuten sohva, ruokapöytä ja sänky. Kun sohva on löytänyt oman paikkansa, pienempien kalusteiden sijoittelu on helppoa. Mieti jo tässä vaiheessa, jos haluat isoja viherkasveja ja mihin ne sijoitat.

4. Mittaa huonekalujen koko tarkkaan kotona

Kalusteet näyttävät myymälässä erikokoisilta kuin kotona. Iso myymälätila saa sohvan vaikuttamaan usein pienemmältä kuin se onkaan. Siksi tarkasti mitattu sohvanpaikka on varmin tapa löytää sopivankokoinen sohva.  

5. Mittaa, että huoneessa on tilaa kulkuväylille

Katso ohjeet ylempää kohdasta ”Varaa tarpeeksi tilaa kulkuväylille”.

6. Mittaa myös kodin oviaukot

Varmista, että huonekalut mahtuvat sisään ulko-ovesta ja väliovista.

 

Vihersisustaminen → 

← Opas värien valintaan

Mainos

Second hand -kalusteet | Mjuk.com

Mjuk on uusi kotimainen markkinapaikka laadukkaille second hand -kalusteille. Läydä ja osta huonekalujen helmiä tai myy vaivattomasti tarpeettomaksi jääneet kalusteet.