Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Olemme siirtyneet etätyön aikakauteen. Moni tekee töitä kotoa, mikä on mukavaa, kun jää esimerkiksi vapaa-aikaa enemmän, kun työmatkaan ei mene aikaa. Mutta kuten toimistolla, niin myös kotona työergonomia olisi erittäin tärkeä olla kunnossa. Ja hei! Työergonomian ohella työhuoneen viihtyisyys on myös tärkeä otta huomioon! Kurkkaa täältä Mukava olla kotona -blogin 19 ideaa työhuoneen sisustukseen.
Teetkö sinä missä töitä – ruokapöydässä, sohvalla tai silityslaudasta väsätyllä seisomapöydällä? Huonot istuma-asennot aiheuttavat paljon selkä- ja niskaongelmia. Muun muassa ruokapöydän ääressä istuessa tuolin ja pöydän säädöt eivät ole aina optimaaliset, joka voi johtaa monenlaisiin selkäongelmiin ja kehon lihasten epätasapainoon. Myös niskahartiaseudun ja yläraajojen lihasten verenkierto vähenee huonossa työasennossa.
Mikä sitten on paras asento töitä tehdessä?
Parasta olisi vaihdella asentoa aina ajoittain, jolloin tietty sama istuma-asento ei rasita selkää liikaa. Lyhyen aikaa istuessa selkä ei pääse rasittumaan liiaksi, mutta pitkään istuessa on hyvä miettiä, miten ja minkälainen tuoli olisi paras. Istujan pitäisi muistaa nousta vähintään 30–45 minuutin välein jaloittelemaan. Pieni liike laittaa lihakset töihin, joka taas auttaa verenkiertoa ja poistaa turvotusta. Liike myös pumppaa välilevyihin nivelnestettä, joka ravitsee nivelrustoja.
Tavallisen työtuolin lisäksi löytyy monen moista tuolia, niin satula- ja polvituolia kuin erilaisia aktiivituoleja. Hyvän työtuolin lisäksi säädettävä työpöytä olisi oiva hankinta hyvään työergonomiaan, sillä pöytää voi säätää tuolin mukaan oikealle korkeudelle. Esimerkiksi satulatuoli vaatii, että pöytä on korkeammassa asennossa.
Millainen työtuoli pitäisi valita?
Perinteinen työtuoli
Ihan perinteisellä työtuolilla voi pärjätä hyvin, kunhan panostaa hyvään laatuun. Hyvä toimistotuoli antaa tukea erityisesti ristiselälle ja on säädettävissä sopivaan kohtaan eri korkuisten pöytien kanssa.
Työtuolia hankkiessa on hyvä ottaa huomioon muun muassa nämä asiat:
- Tarkista, että työtuolissa pysyy säätään tuolin istumakorkeutta, istuimen syvyytä ja selkänojan korkeutta.
- Selkänojaa pitäisi pystyä säätämään niin, että paksu, selkää tukeva kohta on ristiselän kohdalla.
- Kokeile käsinojia. Kokeilemalla tietää tarvitseeko käsinojia vai ei.
- Niskatukea ei välttämättä tarvitse. Niskatuen käyttäminen voi opettaa niskan laiskaksi, jolloin niskan lihakset heikentyvät.
Aina ei tarvitse ostaa uutta. Mjukin laajasta valikoimasta löydät second hand -toimistotuoleja. Valikoimasta löytyy niin Iskun ja Askon kuin Ikean ja Jyskin konttorituoleja. *Katso valikoima täältä.
Satulatuoli
Perinteiselle toimistotuolille löytyy paljon eri vaihtoehtoja kuten satulatuoli tai tasapainotuoli. Erikoisemman tuolin voi hankkia hyvän toimistotuolin rinnalle, kun kaipaa vaihtelua työtuoliin eikä istumisen lomassa muista nousta välillä seisomaan. Erikoistuolit ovat hyviä säädettävän työpöydän kanssa. Satulatuolilla istuma-asento on perinteistä toimistotuolia korkeampi, joten säädettävä pöytä on hyvä pari sille.
Satulatuolissa istuma-asento perustuu lantion etuviistoon kulmaan ja luuston tarjoamaan tukeen, jossa istuinluut kannattelevat kehoa. Satulatuolissa jalat ja kädet pääsevät liikkumaan vapaasti. Satulatuolissa vartalon nestekierto toimii hyvin, eikä istuma-asento puuduta jalkoja, ja vähentää myös iskiaskipuja.
Laadukkaat suomalaiset satulatuolit löydät osoitteessa *salli.fi. Satulatuolilla istut ryhdikkäässä asennossa, joka pitää sinut virkeänä ja aktiivisena.
Aktiivituolit
Aktiivista istumista tarjoavat erilasiet aktiivituolit kuten tasapainotuolit, istumapallot, pilatestuolit ja polvituolit. Aktiiviseen istumiseen kannustavat tuolit vahvistavat alaselkää ja säilyttävät selän luonnollisen S-muodon istuma-asennossa.
Tasapainotuolissa voi nojata tuoliin. Nojaaminen on istumisen ja seisomisen välimaastossa, joten se vähentää paineen tunnetta alaselässä ja jaloissa pitäen vartalon aktiivisena. Aktiivinen asento pakottaa lihakset töihin, jolloin tunnet itsesi virkeämmäksi ja pystyt keskittymään paremmin työpäivän aikana. Liike myös harjoittaa keskivartalon syviä lihaksia ja se myös laittaa ajatuksen juoksemaan.
Polvituoli taas auttaa ryhdikkääseen istuma-asentoon, jossa selkä pysyy suorana. Tuoli vähentää tehokkaasti selän sekä niska- ja hartiaseudun rasitusta.
Miten istua oikein työtuolissa
Perinteisessä työtuolissa istuessa, ristiselän tuki on tärkeintä, sillä ristiselän ollessa hyvin tuettuna, myös niska on linjassa ja lanneranka ei joudu jatkuvasti työskentelemään.
Tuolissa täytyisi istua aivan istuimen perällä ja nojata selkeästi taaksepäin, jolloin ristiselän tuki rentouttaa vartalon. Toinen hyvä sääntö on, että käsivarret muodostavat 90 asteen kulman pöydän päällä ja ne pidetään lähellä vartaloa. Näppäimistöön tai hiireen ei kuulu kurottaa.
Satulatuoli pitäisi nostaa niin korkealle, että lonkka on 90 astetta isommassa kulmassa. Satulatuoli tarvitsee siis parikseen korkean pöydän. Satulatuoli ei sovi useimmille pitkäaikaiseen istumiseen ja joillekin se ei välttämättä sovi ollenkaan. Tuoli ei tue ristiselkää, joten se voi väsyttää nopeasti selän lihaksia.
Sitä oikeaa työtuolia etsiessä voi joutua kokeilemaan monenlaista mallia, ennen kuin löytää itselleen sen oikean. Onnea työtuolin etsinnässä ja muista pitää taukoja ja tehdä pientä jumppaa työpäivän aikana!
Kotitoimiston pitäisi olla myös toimiva ja viihtyisä, jotta työnteko olisi mukavaa.
Katso täältä vinkit kotitoimiston suunnitteluun.