Merinäköala parvekkeelta, parekkeella kukkia ja sohvat

Parveke kesäkuntoon | Parvekkeen tuunaus edullisesti

Ihanaa, että kevät on täällä ja kohta pian kesä! Sehän tarkoittaa parvekkeen tai terassin omistajille sen kesäkuntoon laittamista. Tässä muutamia vinkkejä, miten saat parvekkeesi kevätkuntoon halvalla. Lopussa myös vinkkejä hyvistä kukkalajikkeista keväiselle parvekkeelle.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Siivoa parveke perusteellisesti

Aloita parvekkeen kevätkuntoon laittaminen siivoamalla parveke huolellisesti. Pyyhi pölyt ja lika, pese ikkunat, puhdista kalusteet ja pese matot, jos niitä on.

Kunnosta vanhaa tai hyödynnä kierrätystavaroita 

Puukalusteet voivat vaatia kunnostamista talven jäljiltä. Pintakäsittele vanhat kalusteet uudelleen. Jos on tarvetta uusille kalusteille, kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytyy usein edullisia huonekaluja ja sisustustuotteita.

Mjukin second hand -verkkokaupasta löytyy käytettyjä ulkokalusteita ja voit myös myydä vanhat tapreettomasi pois. *Katso täältä!

Käytetty ulkokaluste esimerkiksi parvekkeelle Mjukin nettikaupasta

Lisää vihreyttä

Kasvit ovat loistava tapa tuoda kevätilmettä ja vihreyttä parvekkeelle. Voit löytää edullisia kasveja esimerkiksi marketeista tai taimimyymälöistä. Voit myös kasvattaa omia yrttejä helposti siemenistä.

Lisää mukavuutta ja väriä tekstiileillä

Kauniit tyynyt ja viltit tuovat mukavuutta parvekkeelle. Voit tehdä tyynyjä ja vilttejä itse edullisesti ostamalla kankaita alesta tai käyttämällä vanhoja lakanoita.

Parvekkeen sisustu, jossa on värikkäutä tyynyjä

*Katso täältä Vallilan koristetyynyt.

Parvekematto tuomaan lämpöä

Matot tuovat myös pehmeyttä ja lämpöä parvekkeelle. Parvekkeelle kannattaa valita ulkokäyttöön soveltuvia mattoja. Parvekematto pidentää parvekkeen käyttöaikaa ja tekee parvekkeestasi olohuoneen jatkeen. 

*Katso täältä Vallilan terassimatot

Lisää tunnelmaa valaistuksella

Tunnelmallinen valaistus luo viihtyisän tunnelman parvekkeelle. Myös keväällä ja kesällä on ihana käyttää esimerkiksi lyhtyjä tai valosarjoja. Valosarjoja löytyy edullisesti esimerkiksi marketeista.

Parveke, jossa on kauniit tunnelmavalot

Kukat keväiselle parvekkeelle

Suomen keväät ovat usein vielä viileitä ja kasvuolosuhteet parvekkeilla voivat olla haastavia, joten parvekekukkien valinnassa kannattaa huomioida niiden kestävyys ja sopeutuvuus ilmasto-olosuhteisiin. Tässä muutamia kukkia, jotka yleensä menestyvät hyvin parvekkeella keväällä Suomessa:

Kurjenpolvet

Kurjenpolvet ovat kauniita ja kestäviä kevätkukkia, joka viihtyvät puolivarjoisella paikalla. Se myös houkuttelee perhosia ja mehiläisiä. Yleisesti ottaen kurjenpolvi on vähään tyytyvä perenna, joka ei vaadi puutarhurilta juurikaan hoitoa.

Violetit kurjenpolvet

Pelargoniat

Pelargoniat ovat kestäviä ja helppohoitoisia kukkia, jotka sopivat hyvin parvekkeelle. Ne viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.

Pelargoniat parvevkkeella

Narsissit

Narsissit ovat kevään merkkejä ja ne sopivat hyvin parvekkeelle aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle.

Kukkivat keltaiset narsissit

Tulppaanit

Tulppaanit ovat kauniita ja helppohoitoisia kevätkukkia, jotka viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella parvekkeella.

Muratit

Muratit ovat helppohoitoisia viherkasveja, jotka sopivat hyvin parvekkeelle. Ne viihtyvät valoisalla paikalla ja ovat hyviä ilmanpuhdistajia. Muratin voi laittaa kasvamaan seinää pitkin esimerkiksi puukehikkoon.

Pensasangervot

Pensasangervo on kaunis ja kestävä pensas, joka viihtyy puolivarjoisella paikalla. Se kukkii upeasti keväällä ja sopii hyvin parvekkeelle. Esimerkiksi Pikkukeijuangervo ’Nana’ jää alle 50 senttiseksi ja sopii pienikasvuisena hyvin ruukkuun.

Kukkiva valkoinen pensasangervo

Huolehdi kasvien kastelusta ja lannoituksesta sekä suojaa niitä tarvittaessa esimerkiksi kylmiltä öiltä. Näin voit nauttia kauniista kukista ja vihreydestä keväällä parvekkeellasi.