Sisusta edullisesti

Piristä sisustusta pienellä budjetilla

Kotia voi piristää pienelläkin budjetilla, joten sisustaminen halvalla onnistuu varmasti! Ennen kuin ostaa uutta, kannattaa katsoa löytäisitkö haluamasi huonekalun jostain käytettynä halvemmalla. Kannattaa myös kunnostaa vanhoja kalusteita, uusi maalipinta antaa freesausta kalusteelle kuin kalusteelle. Vaihtamalla pieniä yksityiskohtia vaikka hyllyn nupit, saat helposti uutta ilmettä, vaikka näin ei ehkä ensimmäisenä kuvittelisikaan. Alla 8 hyvää vinkkiä pienen budjetin sisustukseen.

Voisitko järjestää huonekaluja uudella tavalla?

Mitä jos siirtäisit makuuhuoneen valaisimen olohuoneeseen ja vaihtelisit pienien sisustustavaroiden paikkaa? Huonekalu tai sisustustavara uudessa paikassa antaa jo uutta ilmettä. Puista ruokatuolia voi käyttää kukkapöytänä tai yöpöytänä. Voit miettiä suurempienkin kalusteiden paikan vaihtoa, jos tila sen sallii. Voisiko työpöydän siirtää vaihteeksi ikkunan eteen tai sängyn siirtää toiselle seinälle? Tietenkin käytännöllisyys pitää ottaa huomioon. Aina isompien huonekalujen siirtäminen ei toimi, joten mieti voisitko vaihtaa pienempien kalusteiden paikkaa.

Luo vaihtuva kollaasi seinälle

Ryhmä tauluja toimii loistavasti seinällä ja vaihtamalla kuvia pystyt virkistämään ja muuttamaan sisustuksen tunnelmaa. Voit myös vaihtaa taulun paikalle jonkin esineen esimerkiksi hatun tai lautasen. Tällä tavoin pienellä vaivalla ja edullisesti voit saada uutta ilmettä sisustukseesi. Lue lisää ideoita kollaasiseinän tekemiseen aikaisemmasta blogikirjoituksestani täältä.

Maalilla saa uutta ilmettä

Seinät usein tummuvat ajan myötä ihan huomaamatta ja kolhuja sekä elämisen jälkiä jää seiniin. Ihan vain maalamalla seinät (ja katon) uudestaan valkoisella maalilla freesaa huoneen ilmettä hurjasti, jos edellisestä maalauksesta on vierähtänyt vähän aikaa. Maali kellastuu ja ulkoa tuleva pöly etenkin kaupungissa tummentaa seiniä. Uusi maalipinta raikastaa ja luo valoa huoneeseen yllättävällä tavalla, jota ei ehkä osaisi edes ajatella.

Maalilla voi myös tehdä esimerkiksi tehosteseinän maalamalla yhden seinän (tai vaikka kaikki seinät) uudella värillä. Kannattaa kuitenkin valita väri huolella, jotta se sopii hyvin olemassa oleviin huonekaluihin. Tikkurilalla on myös struktuurimaaleja, joilla saa tehtyä kaunista eläväistä pintaa. Alla olevassa kuvassa on maalattu alle kultaisella helmiäismaalilla, maalarinteipillä teipattu kuvio, joka halutaan näkyviin ja päälle levitetty struktuurimaalia. Lopputulos on erittäin kaunis!

Keittiön seinälle voi maalata magneetti- ja liitutaulumaalilla liitutauluseinän, joka on mielestäni hauska idea ja luo piristystä keittiön ilmeeseen. Taululle voi kirjoitella päivän iloisia lausahduksia ja piristää näin koko perheen päivää!

Maalilla voi myös maalata makuuhuoneen päätyseinään ns. sängynpäädyn tai työpöydän seinälle hauskoja kuvioita tai liitutaulun. Katso kuva alla.

Vaihda pieniä yksityiskohtia

Vaihtamalla kaappien tai keittiön vetimet, saat helposti uutta ilmettä kotiisi ja edullisesti. Pienillä yksityiskohdilla on suuri vaikutus kotisi tunnelmaan, vaikka sitä ei heti uskoisi. Voit myös esimerkiksi hankkia uuden kukkaruukun viherkasvillesi tai maalata vanhan ruukuun uuteen uskoon, joten kukkaruukusta tulee kuin uusi! Katso ideoita kukkaruukun maalaamiseen täältä!

Tuunaa sänkyä

Makuuhuoneen pääelementti on tietenkin sänky ja mikä oivallisempi tapa olisikaan freesata makuuhuonetta, kuin tehdä sängynpääty, jos sellaista sinulla ei vielä ole. Vanhasta ovesta saa tehtyä kauniin sängynpäädyn tai sängynpäädyn voi rakentaa itse. Tarvitsen vanerilevyn, täytettä ja sisustukseen sopivan kankaan, joka kiinnitetään niittipyssyn avulla vanerilevyyn. Sängynpäädyn voi myös maalata seinään.

Tässä kuvassa sängynpääty on tehty vanerista, välipehmusteesta ja kankaasta.

Makuuhuonetta voi myös uudistaa lisäämällä tyynyjä ja vaihtamalla päiväpeittoa. Muhkeaksi monella tyynyllä pedattu sänky näyttää hyvältä ja tekee sängystä kutsuvan.

Tässä on lisätty kaunis viltti sängyn yli ja valittu tyynyjen värit viltin mukaan.

Hanki tekstiilejä

Uusilla tekstiileillä pystyy edullisesti sisustamaan kotia uudelleen. Uusilla sohvatyynyillä saa jo paljon uutta ilmettä olohuoneeseen. Itse olen tehnyt vanhoista vaatteista tyynynpäällisiä. Esimerkiksi vanhasta paljettihameesta sai muokattua upean tyynyn ihan ilmaiseksi! Tarjouksista voi löytyä edullisia mattoja tai verhoja.

Kunnosta vanhaa

Pienellä budjetilla sisustaminen onnistuu hyvin, kun teet itse ja kunnostat vanhaa olemassa olevaa. Itse tykkään kunnostaa vanhaa ja antaa uuden elämän huonekaluille. Tuoleista saa uudenveroisia uudella maali- tai lakkapinnalla. Puisen tuolin voi maalata vaikka kirkkaalla värillä, josta saa ihanan katseenvangitsijan tilaan kuin tilaan.

Poikaystäväni kanssa tuunasimme senkin ja teimme vaaleasta senkistä tummanruskean muskotin värisellä vahalla. Vaihdoimme vetimet ja lasikaappiin lisäsimme led-valot. Lopputuloksesta tuli upea! En pitänyt senkistä kauheasti ennen, mutta pienellä tuunauksella siitä tuli todella hieno! Senkki sopii paremmin vanhaan, 20-luvulla rakennettuun taloon, jossa asumme. Alla kuvat senkistä ennen ja jälkeen.

Ennen
Jälkeen

Vanhasta voi tuunata myös jotain aivan uutta. Esimerkiksi vanhasta ovesta voi tehdä ruokapöydän lisäämällä jalat ja lasitason. Sama idea toimii myös söhvapöytään.

Lisää viherkasveja

Viherkasveilla saat helposti vehreyttä ja kaunista ilmettä huoneisiin. Tila voi näyttää jopa kolkolta ilmat mitään vihreää, joten suosittelen lisäämään ehdottomasti kasveja tilaan, jos sinulla ei vielä niitä ole. Viherkasveja voi löytää edullisesti esimerkiksi supermarketeista.


Sisustamisen ei tarvitse olla siis kallista, kunhan on luova ja käyttää mielikuvitusta. Miten sinä olet säästänyt rahaa sisustamisessa? Kommenteissa voi jakaa omat ideat edulliseen sisustamiseen.

Aurinkoisin terveisin, Marjaana

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *