Kategoriat
Remontointi Sauna

Saunan tuunaus pienellä rahalla

Kaupallinen yhteistyö: Hiisi Hill Collections

Ahh.. sauna! Minulle se ainakin merkitsee rentoutumista ja mielenrauhaa kun pääsee saunan lauteille istahtamaan. Sauna onkin suomalaiselle tärkeä paikka rentoutumiseen. Nykyään panostetaan paljon saunan ulkonäköön ja sisustukseen. Onneksi saunaa ei tarvitse uusia kokonaan saadakseen uutta ja freesiä ilmettä. Saunaa voi tuunata yllättävän helposti paremman näköiseksi, ja alla onkin muutama vinkki siihen.

Freesaa vanhaa saunaa uudella värillä

Uuden ulkonäön saunaan saa helposti uudella värillä vahaamalla sauna sille tarkoitetulla saunavahalla. Vahaamalla lisäät myös saunan ikää, sillä vaha suojaa lauteita kosteudelta ja lialta. Saunan käsittely saunavahalla on helppoa ja sitä voi käyttää niin uusiin kuin vanhoihinkin lauteisiin. Saunavahalla voi mainiosti myös käsitellä paneeliseinät ja -katot sekä ovet ja ikkunanpuitteet. Musta ja valkoinen väri ovat trendikkäitä värejä saunassa. Mustalla saat saunaan rauhallista tunnelmaa ja valkoisella taas tuot raikkautta ja valoisuutta.

Ennen vahausta, sauna täytyy pestä hyvin saunanpesuaineella ja sitten tehdä kevyt pintahionta. Saunan lattiat tulee suojata huolellisesti, sillä vaha imeytyy helposti laattasaumoihin.

Vanhempieni saunan lauteet vahasimme mustaksi ja lopputulos oli upea! Lauteet alkoivat olemaan ja sen näköiset, että niille piti tehdä jotain. Saunan lauteet saivat samalla lisää käyttövuosia. Alla kuvat saunasta ennen ja jälkeen.

Sauna ennen tuunausta

Sauna vahauksen jälkeen

Seinät jätimme entiselleen, kuvan valaistus hieman hämää tässä.

Tekstiileillä tunnelmaa

Saunatekstiileillä kuten laudeliinoilla ja saunatyynyillä saa tuotua väriä ja kivoja yksityiskohtia saunaan. Nykyään saa kauniita design-laudeliinoja upeilla kuvioilla. Pellavaiset laudeliina ovat luonnonläheisiä ja tuovat mielestäni pehmeyttä sisustukseen. Tekstiiliset laudeliinat auttavat myös pitämään saunan puhtaana.

Hiisi Hillin laudeliinassa on mielestäni upea kuviointi (kuvia alla) ja kauniit värit ja se löytyykin meiltä. Laudeliina on valmistettu orgaanisesta pellavasta ja puuvillasta ja se on tehty Suomessa. Käy ihmeessä kurkkaamassa laudeliina täältä!

Design-kiulu ja muut pienet yksityiskohdat

Perinteisten puisten kiulumallien rinnalle on tullut paljon erilaisia design-vaihtoehtoja. Löytyy eri materiaaleista tehtyjä ja eri värisiä vaihtoehtoja. Saunamittareitakin saa vaikka minä näköisiä ja pienetkin, ehkä mitättömän tuntuiset yksityiskohdat luovat kuitenkin kokonaisuuden. Kaikennäköistä pientä tavaraa löytyy saunaan, esimerkiksi erilaisia juomajäähdyttimiä ja vuolukiviveistoksia kiuaskivien joukkoon, joista saa hauskoja yksityiskohtia sisustukseen.

Osalle saunatuoksut ovat olennainen osa saunomiselämystä. Eteerisiä kasviöljyjä ja parfyymeja sisältäviä saunatuoksuja löytyy vaikka minkälaisia. Parilla tipalla tuoksuöljyä saunan tunnelma muuttuu kylpylämäiseksi ja voit sulkiessasi silmät kuvitella itsesi vaikka kreikkalaiseen höyrysaunaan.

Pidä sauna kunnossa ja puhtaana

Miellyttävään saunakokemukseen ehdottomasti vaikuttaa se, että sauna on puhdas ja siten tuoksuu raikkaalle. Sauna pitäisi pestä kunnolla muutaman kerran vuodessa. Kiusakivet tulisi vaihtaa viikoittaisessa käytössä olevassa saunassa vähintään parin vuoden välein. Usein kiuasta ei tarvitse vaihtaa kokonaan vaan kiukaan vaisuus voi johtua siitä, että kiviä ei ole vaihdettu vähään aikaan. Kivien vaihto päivittää kiukaan ilmettä ja parantaa löylyjä. Markkinoilta löytyy erilaisia pintakiviä, joilla saa hauskaa ilmettä sisustukseen –  löytyy esimerkiksi punaista graniittia, valkoista dolomiittia tai kalifornialaista Mount Shastaa.

Eli pienemmälläkin rahalla saa aivan uutta lookia saunaan! Ehdottomasti suosittelen saunan vahausta, jos saunasi tarvitsee uutta ilmettä. Panosta myös tekstiileihin, ne auttavat myös pitämään saunan puhtaana. Hiisi Tales -laudeliina löytyy täältä. Design-kiulu toimii katseenvangitsijana saunassa ja antaa kivaa uutta ilmettä. Huolehdi kiukaasta vaihtamalla kiuaskiviä sopivin väliajoin ja pese saunaa säännöllisesti, niin sauna pysyy hyvänä pitkään.

Hyviä löylyjä ja rentouttavia saunahetkiä!

Terveisin, Marjaana