Kaupallinen yhteistyö: Grabbarna Flytt
Voi pojat muutto uuteen asuntoon on jännittävää! Etenkin, jos kyseessä on ensimmäinen oma asunto. Kutkuttavaa on, kun uudessa asunnossa pääsee toteuttamaan omia sisustusunelmiaan! Itse en ainakaan tiedä mitään sen ihanampaa kuin uuden kodin sisustaminen, sillä silloin pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Alla vinkkejä sisustamisen näkökulmasta, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on muuttamassa uuteen kotiin.
Suunnittele sisustus huolella ennen muuttoa
Ota asunnosta paljon kuvia ja tarkat mitat
Kuvista on paljon apua sisustuksen suunnittelussa. Ota siis paljon kuvia asunnosta ja käy myös ottamassa tarkat mitat. Ota myös mitat omista huonekaluistasi ja käy uudessa asunnossa mittaamassa huonekalujen paikkoja aloittaen isoimmista huonekaluista. Kalusteiden suunnittelu kannattaa aina aloittaa suurimmasta huonekalusta – mihin sohva sopisi parhaiten olohuoneessa, entä ruokapöytä ruokailutilassa? Pienemmät huonekalut ovat helpompi sijoitella isojen kalusteiden jälkeen. Varmista, että huoneissa on tilaa kulkea, eivätkä kalusteet ole kulkureittien edessä. Jos pohjapiirros löytyy, kannattaa sommitella siihen erilaisia vaihtoehtoja miten sijoittaa kalusteet.
Vanhaa vai uutta?
Mieti mitä vanhoja huonekaluja haluat käyttää. Uuteen asuntoon ei välttämättä sovi kaikki edellisen asunnon kalusteet, jos esimerkiksi olohuone on isompi ja oma sohva on aivan liian pieni tilaan. Käy mittaamassa mitkä huonekalut sopivat kooltaan uuteen asuntoon ja mitä uusia kalusteita mahdollisesti tarvitsee hankkia. Mahdollisimman paljon vanhaa kannattaa kuitenkin hyödyntää, jos mahdollista. Se luo kerroksellisuutta ja kodikkuutta, kun kaikki ei ole ihan uuttaa ja kiiltävää. Kirpputoreja kannattaa hyödyntää kalusteiden etsinnässä. Jos päätät luopua joistain huonekaluista, muista myös hankkiutua eroon niistä. Lahjoita tai myy vanhat kalusteet, jotteivat ne jää pyörimään nurkkiin tai kellariin viemään turhaa tilaa.
Mieti värit sisustukseen
Värimaailmaa on tärkeää miettiä ennen muuttoa etenkin, jos teet remonttia ja seiniä maalataan. Värien valinnassa voi käyttää apuna 60 % – 30 % – 10 % -sääntöä, jolla sisustuksesta saadaan harmoninen ja kiinnostava kokonaisuus. Meillä on esimerkiksi olohuoneessa seinät raikkaan valkoiset (60 %), sohva on kauniin tumman sininen (30 %) ja tyynyissä sekä tauluissa on hitusen punaista (10 %), alla kuva olohuoneestamme. Toki muitakin värejä meiltä löytyy pienissä määrin, mutta valitut päävärit tuovat selkeyttä sisustukseen.
Remontti ennen muuttoa
Remontti on kaikista paras tehdä silloin, kun asunto on tyhjä, oli sitten kyseessä isompi remontti tai pienempi remppa esimerkiksi seinien maalaus. Ihan vain seinienkin paklaus, hionta ja maalaus kannatta, jos sitä ei ole tehty pitkään aikaan. Pelkkä maalaus raikastaa uskomattoman paljon ja koti näyttää heti puhtaammalta! Jos muutat vuokra-asuntoon ja haluat maalata seiniä, pyydä vuokranantajaasi kustantamaan maalit ja maalaustarvikkeet. Muuttaessamme asuntoomme, pyysimme vuokranantajaltamme maalit ja tarvikkeet, koska seinät olivat uuden maalin tarpeessa ja tämä sopi mainiosti hänelle.
Jos vain mahdollista, tee siis remontti ennen. Remontin keskellä on epämukavaa ja stressaavaa asua ja pölyä lentää joka paikkaan, nimimerkillä kokemusta on. Maalasimme asuntomme seinät vasta muuton jälkeen, ja oli kyllä kurjaa, kun seinien hiomisesta tulevaa pölyä löytyi joka paikasta ja siivousurakka oli iso. Jos olet ostanut uusia huonekaluja, sen on ikävää, jos ne menevät heti pölyyn. Raikkaaseen, remontoituun kotiin on kiva tuoda kalusteet heti omille paikoilleen.
Organisoi hyvin muuttopäivä
Itse muuttoon menee usein kauemmin aikaa kuin välttämättä osaisia arvioidakaan, joten riittävästi aikaa kannattaa varata muuttopäivään. Muuttopäivä voi olla stressaava, joten muuttopalvelu on hyvä vaihtoehto, kun haluaa päästä helpommalla.
Tavaroiden pakkaus kannattaa aloittaa ajoissa. Tavaroita, joita käytät harvemmin voi alkaa jo ajoissa pakkaamaan. Muista pakata huolella kaikki särkyvä, ettei myöhemmin harmita, kun availet muuttolaatikoita. Ja kuten edellä mainittu, mieti huonekaluille paikat etukäteen, niin vältyt muutossa kalusteiden turhalta edestakaisin kantamiselta huoneesta toiseen.
Jos haluat ammattilaisen apua muutossa, käy kurkkaamassa Grabbarna Flytt! Heiltä saa laadukasta muuttopalvelua, joten sinun ei tarvitse stressata muuttopäivää.
Sisustamisessa ei tarvitse kiirehtiä
Jos et heti löydä sitä oikeaa pöytää tai sohvaa, ei kannata hätäillä, sillä kiireessä voi tehdä huonon valinnan, jota katuu myöhemmin. Voi myös olla, että uusia tarpeita syntyy, kun asuu ensin hetken uudessa kodissa ja tietää paremmin millaisia huonekaluja tarvitsee. Voipi olla, että syntyy uudenlaisia kalustetarpeita mitä ei osannut aiemmin ajatellakaan. Minusta on myös mukava rauhassa fiilistellä asunnon ilmettä ja pohdiskella millaisia koriste-esineitä ja tauluja olisi kiva katsella seinillä. Ehkä juuri se oikea taulu tai esine tulee kirpparikierroksella myöhemmin vastaan.
Muutto koetaan usein stressaavana, mutta hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Suunnittele siis sisustus etukäteen huolella. Pohdi mitä vanhoja huonekaluja käytät ja ostatko uusia. Mieti huonekalujen paikat valmiiksi. Valitse värimaailma etukäteen ja remontoi ennen muuttoa, jos vain mahdollista, niin et joudu asumaan remontin keskellä. Muuttopäivä on myös stressaava, joten organisoi se huolella ja käytä mahdollisesti muuttopalvelua, niin muuttopäivä sujuu ongelmitta. Kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä, vaan sisustamista voi jatkaa muuton jälkeen pitkäänkin.
Sisustusintoa uutteen asuntoon toivottaen,
Marjaana