Pienen tilan sisustus

Vinkit pienen tilan sisustamiseen

Pienen tilan sisustamisessa on omat haasteensa. Miten saada tila tuntumaan mahdollisimman avaralta ja miten tila saadaan käytettyä mahdollisimman tehokkaasti, niin että kaikki tarpeellinen mahtuu mukaan. Näillä ideoilla pystyt luomaan käytännöllisyyttä ja mielenkiintoa sisustukseen.

1. Säilytystilat

Säilytystilaa ei ole ikinä liikaa, etenkään pienessä asunnossa. Kannattaa ihan aluksi miettiä onko kaapeissa sellaista tavaraa, jota ei tarvitse ja sen voisi antaa tai myydä pois. Seuraavaksi on tärkeää järjestää tavarat niin, että asiat, joita käytetään usein ovat lähellä ja helposti saatavilla. Tavarat, joita käytetään harvoin, voidaan varastoida kauemmas esimerkiksi kellariin.

Asunnossa kattorajan käyttö on hyvä strategia säilytystilan lisäämiseen. Kaapistot olisivat hyvä olla täyspitkiä kattoon asti, niin saadaan kaikki mahdollinen tila käytettyä, eikä kaapin päällys pölyynny. Hyllyjen asentaminen oviaukkojen yläpuolelle, esimerkiksi eteisessä ja kylpyhuoneessa on yksi hyvä vaihtoehto. Säilytyslaatikoiden sijoittaminen sängyn alle toimii myös hyvin. Itse pidän sellaisista huonekaluista, joissa on säilytystilaa itsessään. Esimerkiksi sohva, joka sisältää säilytystilan tai sohvapöytä säilytyslaatikoilla.

Pienen kodin sisustaminen
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Tässä on tehty hauskasi sängyn runko vanhoista lavoista jota voi myös käyttää säilytykseen esimerkiksi kirjahyllynä.

2. Monitoimikalusteilla tila muuttuu moneksi

Huonekalut, jotka muuttavat moneen eri tarkoitukseen ovat loistavia pienissä asunnoissa. Esimerkiksi kaikille tuttu vuodesohva, joka avautuu tarvittaessa sängyksi tai jalkarahi, joka kätkee sisäänsä säilytystilaa ja voi toimita myös jakkarana tai sivupöytänä.

Pieni huoneisto voi palvella kaikkia tarvittavia toimintoja käyttämällä huonekaluja, joiden käyttötarkoitusta voi muuttaa. Esimerkiksi, olohuone voi toimia oleskelu-, ruokailu- ja nukkumatilana. Sohvapöytä, joka muuttuu ruokapöydäksi muuttaa tilan ruokailuhuoneeksi ja vuodesohvaa taas nukkumatilaksi.

Alla video, kuinka pieni, 28 neliön asunto muuttuu moneksi. Hämmästyttävää!

3. Kevyet huonekalut sopivat pieneen tilaan

Pieneen tilaan kannattaa valita siroja, kevyitä ja helposti liikuteltavia kalusteita. Lasiset ja läpinäkyvät pöydät ja tuolit tuovat keveyttä tilaan. Monesti sijoitamme kaikki huonekalut kiinni seinään, mutta usein avaruutta saadaan kuitenkin sillä, että huonekaluja vedetään hiukan irti seinästä. Katso vinkin tästä huonekalujen valintaan ja järjestelyyn.

Pieni keittiö
Photo by Lina Kivaka from Pexels
Pienen tilan sisustaminen
Photo by Francesca Tosolini on Unsplash

4. Värimaailma pienessä asunnossa

Rohkeiden värien käyttöä voidaan pelätä pienessä tilassa, koska se saattaa tehdä huoneesta entistä pienemmän tuntuisen. Monesti puhutaan vaaleiden värien käytöstä, jotta saadaan avaruutta tilaan. Väittäisin kuitenkin, että tunnelmallisen ja viihtyisän huoneen luominen on tärkeää. Jos siis tykkää väreistä, mielestäni niitä saa ja tulee käyttää!

Värien kanssa voi olla rohkea myös pienessä tilassa, kunhan muistaa tasapainon. Esimerkiksi tumman sävyiset seinät luovat hyvää kontrastia ja tunnelmaa tilaan, mutta monien koriste-esineiden ja elementtien lisääminen sisustukseen voi tehdä huoneesta sekavan tuntuisen. Mieti värejä ja elementtejä mistä juuri sinä pidät. Katso tästä ohje värien käyttöön.

Kompakti sisustus
Photo by Tina Dawson on Unsplash

Vaikka keittiö on pieni, on sisustuksessa käytetty rohkeasti mustaa ja tummaa puun väriä luoden särmää tilaan.

5. Peilit luovat avaruutta

Peili suurentaa tilaa

Peilit tuovat tilan tuntua, avaruutta ja valoisuutta. Peilit avartavat huonetta sekä heijastavat valoa hyvin, joten sisustuspeileillä voi tuoda avaruutta esimerkiksi pimeään eteiseen. Pystysuora peili tekee tilasta korkeamman ja vaakatasoon asetettu peili puolestaan leventää tilaa. Suuri peili luo illuusion suuremmasta huoneesta. 

6. Hyvä valaistus

Valo on tärkeä elementti huoneen tilavuuden tunteen luomisessa. Pienessä tilassa on usein vain yksi valaisinpaikka katossa keskellä huonetta. Hanki siis tehokas valaisin, joka suuntaa häikäisemätöntä valoa eri suuntiin. Jalka- ja pöytävalaisimet ovat hyvä lisälähde valoon.

Hyvä valaistus
Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash

Onko sinulla pieni asunto ja miten olet onnistunut sen sisustamisessa?

Iloista päivää!

T. Marjaana

1 ajatus aiheesta “Vinkit pienen tilan sisustamiseen”

  1. Olipa hyvä vinkkilista pienen tilan sisustamiseen, kiitos näistä ideoista. Juuri olemme pikkusiskoni kanssa miettineet hänen uuden asunnon käytännöllistä ja tilan mahdollisimman tehokkaasti hyödyntävää sisustamista. Siskoni haaveilee hankkivansa suomalaiset desingvalaisimet valaistusta varten ja suuren peilin tuomaan tilan tuntua uuteen asuntoonsa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *